Sylt



Översikt:

  1. Sterilisera
  2. Koka
  3. Konsistens
  4. Häll upp
  5. Recept

Sterilisera

Väl diskade burkar och lock är en grundförutsättning. Utöver detta kan man koka locken i vatten med natriumbensoat och ha burkarna i hög temperatur i ugnen. En enkel variant är att sätter alla burkar på en plåt och lägger alla locken på en annan plåt och har de i ugnen i 150 grader i ca en halvtimme. Har man blandade burkar så kan det vara en bra ide att lägga locken på en motsvarande plats till respektive burk så att man lätt kan ta matchande burkar och lock senare.

Koka

Det är viktigt att bären får koka ordentligt, minst 10 minuter, vid början kan lite vatten tillsättas. Mixa och tillsätt citron. När syltsockret tillsätts kommer resultatet först att vara lite grynigt, men när allt får koka ordentligt kommer sockret att lösa sig. Det krävs både en del tid och högre temperatur för att allt ska koka ordentligt då sylten kokar vid högre temperatur än vatten. En halvfull 10-liters gryta är en hyggligt stor sats som ger 10-20 burkar sylt, större satser än så kräver större omsorg för att säkerställa att sylten får jämn kvalitet.

Konsistens

Sylten kan vara ganska lättflytande beroende på bären och mängden vatten. Det lättaste sättet att få en jämnare och fastare konsistens är att mixa sylten med stavmixer. Längre koktid kommer också att göra sylten fastare. Konsistensen kan testas genom att ta lite sylt i ett metallmått eller en sked som man kyler i vattenbad, när sylten är kyld kan du se vilken konsistens den kommer få.

Häll upp

Ett underskattat moment, ju fortare man kan genomföra detta moment desto bättre, du vill hälla upp all sylt på burk medan den är tokvarm. Dessutom kan det vara bra att ha en effektiv uppsättning för att undvika spill och kladd som kan göra syltkokningen mindre lustfylld. Jag har en hållare till tratten (se bild) för att snabbt kunna hälla på sylt utan spill, en variant hade varit att med en hållare fästa tratten på kanten av grytan. Dra åt locken en gång extra när burkarna har svalnat.



Recept

Grunden är att blanda ca 2KG bär med 1KG syltsocker, och saften från en citron. Man kan göra sötare sylt med upp till 1KG syltsocker till 1KG bär.

Varianter:
  • Jordgubbssylt, smaksätt med lime eller rom.
  • Röda vinbär och aronia
  • Björnbär och aronia, smaksätt med lime eller konjak
  • Röda vinbär och jordgubb, smaksätt med kanelstång
  • Krusbär, smaksätt med ingefära
  • Plommon, smaksätt med rom

Populära inlägg i den här bloggen

Paella

Snabb risotto

Sötpotatissoppa med äpple & ingefära